Mausritter

Nějakou chvíli jsem přemýšlel, že zkusím naše děti uvést do světa rpg. Sám s ním nemám prakticky žádné zkušenosti a tak jsem celkově tápal ve volbě vhodného systému. Nejdřív jsem uvažoval na Myší hlídkou, jenže ta by byla pro oba až moc složitá a bylo by potřeba příliš mnoho úprav.

Chtěl jsem zůstat v něčem, co automaticky počítá s „mini“ zvířenou a zároveň je to dostatečně jednoduché pro pochopení jak novopečeného GM, tak i pro děti, aniž bych musel všemožně upravovat a zjednodušovat pravidla. Na discordu mi byl doporučen Mausritter.

Pro začátek jsem zajistil PDF pravidla a po přečtení a zhodnocení, že jde přesně o to co jsem hledal, objednal krabicovou edici. V ní je krom pravidel i předpřipravené dobrodružství, fix, žetony vybavení a postihů, deník postav a zástěnu pro vypravěče (GM). Pravidla jsou na bázi OSR a celkově je systém tématicky inspirovaný Myší hlídkou a deskovou hrou Mice & Mystics.

Vždycky jsem se bál naskočit do rpg světa, protože mě neskutečně děsila mnohostránková pravidla. Zbožňuju jak Warhammer Fantasy, tak i 40 000, ale když vidíte pravidla čítající 400+ stran, získáte poměrně slušný respekt… a zároveň zděšení. Naproti tomu Mausritter má 44 stran, kdy pomalu polovinu zabírá „úvod“ a tvorba postavy, zbytek jsou herní pravidla a řešení. Což je schůdné i pro někoho, kdo příliš nečte.

Po projetí několika (desítek) videí, podcastů a článků jsem začal dávat dohromady poznámky pro první hru s dětma a zároveň přemýšlel, co všechno a jak budu moci zařadit jako fyzickou interakci. Krom kovových mincí padla jasná volba i na všemožné lektvary na uzdravení, pivo a pálenka v krčmě (root beer, štiplavá zázvorová limonáda), hlavolam v podobě zámku a poklad v podobě amuletu s lesní postavou.

Zatím budu doufat, že bude hra mrňata bavit a budou chtít hrát i příště.